Otsing kataloogist

Sisselogimine

Unustasite parooli?

Kuidas teed õigesti valmistada

20 november 2019
Kuidas teed õigesti valmistada

Tee valmistamise temperatuur ja aeg

Paljud on kuulnud sellest, et rohelist teed on kõige parem valmistada jahtunud veega. See on tõsi. Asi on selles, et rohelise tee tootmisel töödeldakse teelehti minimaalselt ja on oluline tee keetmisel kuivi teelehti mitte kahjustada. Seetõttu tuleb teejoogi valmistamisel käsitleda rohelise, valge ja kollase tee lehti ettevaalikult ja õrnalt, kasutada 80-kraadist vett ning lasta teel tõmmata üks, maksimaalselt kaks minutit.  Muidu võib tulemusena saada mõru, mittemaitsev, hapukas jook.

Kasulik teave: kuidas aru saada, et vesi on jahtunud soovitud 80 kraadini?

Avatud kaanega veekeetja jahtub umbes 2 minutiga vajaliku temperatuurini 80 kraadi.

Musta või, nagu seda Hiinas nimetatakse, punase tee valmistamiseks on vee optimaalne temperatuur 95 kraadi, teisisõnu kasutatakse veidi jahtunud, mitte keevat vett.

Oolong tee ja Pu-erh tee on tugevasti rullitud ja kokkupressitud, sellepärast kuum vesi on just see, mida kindlasti vaja selliste teede valmistamiseks.

 

Vee temperatuurist kokkuvõtvalt:

  • Roheline tee, valge tee, kollane tee – 80 kraadi.
  • Punane tee – 95 kraadi.
  • Oolong tee,  Pu-erh tee – 100 kraadi.

Tee valmistamisviisid

Kõik tee valmistamisviisid võib jagada kaheks: tõmbamine (kuiva teelehe leotamine ja tõmmata laskmine) (Euroopa meetod) ja voolava vee meetod (hiina meetod).

Tõmbamine ongi see meetod, mida meie vanaemad, vanemad ja meie ise kasutame kogu oma elu.  Teelehed/-puru pannakse teekannu, valatakse peale keevat vett ja jäetakse 5-10 minutiks seisma.

Vee voolamine on hiina meetod, mis seisneb vee korduvas ja kiires voolamises läbi teelehe, millele järgneb tõmmise kiire valamine eraldi nõusse.

Hiina teedele sobib rohkem vee voolamine, kuna need teed taluvad mitmekordset tee valmistamist tänu nende tootmise ja toorainete iseärasustele. Tõmbamise meetod sobib paremini India ja Tseiloni mustade teede jaoks.

Tee valmistamine voolava vee meetodi järgi

Kõige lihtsam ja parim variant algetapil on Tipod või Gong Fu teekann.

Tipod on nupuga varustatud klaasist teekann, mis koosneb kahest sektsioonist. Neid eraldab väga peene võrk ja katik. Tuleb panna teelehed ülemisse sektsiooni, valada peale vett, oodata vajalikku aega ja vajutada nuppu. Klapp avaneb ja tõmmis voolab alla, jättes teelehed ülemisse kambrisse. Peenike võrk ei lase isegi kõige väiksemal teelehel tõmmisesse sattuda ja võimaldab saada kristallselget tõmmist.

See on voolava vee meetod. Tipodis saab kasutada lehti 5-10 korda. Hoidke 3 esimest tõmmist 5-10 sekundit, lisage 10 sekundit iga järgmise tõmmise korral, viimast võib hoida kuni 2 minutit.

Ja on parem teha esimene tõmmis mõne sekundiga ja valada see välja. Niimodi loputame teelehed ja puhastame need tolmust.

img

Tõmbamise meetod

Kui te ei soovi vaeva näha, kuid samal ajal on teil hea tee ja soovite seda õigesti valmistada, siis võtke kõige tavalisem teekann, mille maht on 0,5 liitrit või rohkem.

Oluline on valida õige teekogus, lähtudes teekannu mahust. 500 ml mahu jaoks piisab 6 grammisest teelehtede kogusest. Kui maht on suurem, 1 liitri piires, võtke 8-10 grammi teed. Pange teelehed kannu, kallake vett peale ja oodake üks kuni kaks minutit. Pärast seda võib jooki tassidesse valada ja juua.

Keskenduge oma maitsele ja kui teile tundub, et tõmmis osutus üsna nõrgaks, lisage rohkem teelehti või vastupidi. Kuid vett lisada ei soovitata, sest suure mahu korral annab teeleht mõne minutiga peaaegu kogu oma maitse ära.

img

Teelehtede kogus tee valmistamiseks

 

Erinevate teede puhul on kuiva teelehe optimaalne kogus pisut erinev. Üldreegel väikeste nõude, tipodi, gaiwani ja saviteekannu korral on selline:

roheline tee - 5 grammi

valge tee, kollane tee, punane tee, Pu-erh - 6 grammi

Oolong tee - 7-10 grammi.

 

Suurte teekannude puhul on kõik individuaalne ja sõltub konkreetsest mahust.

Võib märgata, et teelehtede koguse mõõtmine teelusikatega pole päris täpne. Igal teesordil on oma kuju ja struktuur ning sellest sõltuvalt mahub teelusikasse täiesti erinev teelehe kogus. Seega on ikka parem kasutada kaalusid, aga kui neid pole, siis tuleb meeles pidada, et 5 grammi teed on umbes 2 teelusikatäit.

Kui teil on pressitud tee (pannkook, pesa või plaat) – murrake selle 1,5 kuni 2 sentimeetri suurune tükike ära.


Jaga sotsiaalmeedias