Otsing kataloogist

Sisselogimine

Unustasite parooli?

Teesortide klassifikatsioon

28 detsember 2019
Teesortide klassifikatsioon

Roheline tee

Kõige vähem kääritatud (s.t kõige vähem töödeldud) tee. Rohelise tee tootmisel kuumtöödeldakse põõsastelt kogutud lehti kohe peale korjet käärimisprotsessi peatamiseks. Siis toimub lehtede vormimine ja pärast seda tee on praktiliselt valmis.

Roheliste teede tootmiseks korjatakse ainult ülemised lehed ja pungad ning püütakse seejuures nende kuju võimalikult hästi säilitada. Roheline tee nõuab hoolikat valmistamist, seda teed hinnatakse värskelt keedetuna.

Valge tee

Valge tee tootmisel toimub üks ja ainus teelehtede töötlemine – nende kuivatamine päikese käes. Lehed korjatakse põõsastelt, millede pungad on kaetud pisikeste karvadega. Korjatakse ainult üks-kaks ülemist lehte või puhumata pungad. Siit ka tee nimi Bai Hao, mis tõlkes tähendab Valged Karvad. Värskelt keedetud valgel teel on lilleline ja taimne aroom ning kahvatukollane värv.

Kollane tee

Kollase tee tootmine sarnaneb rohelise tee tootmisega, ainsaks erinevuseks on see, et kollase tee tootmisprotsessile lisandub veel üks etapp – teelehtede hoidmine kindla niiskuse taseme ja temperatuuri juures mõne päeva jooksul. Selle protsessi tulemusena lisanduvad tee maitsele suitsutatud noodid lillede ja niidetud rohu toonidega.

Kollase tee tootmiseks kasutatakse haruldasi kõrgkvaliteetseid tooraineid, spetsiaalselt kasvatatud põõsaid. Pikka aega peeti kollast teed keiserlikuks joogiks, seda hoiti välismaalaste eest saladuses ja seda teed said endale lubada vaid kõrgemalseisvad isikud. Siiani peetakse kollast teed haruldaseimaks teesordiks, mis on suurusjärgu võrra kallim kui ülejäänud teesordid.

Oolong tee

Oolongid on poolkääritatud teed. Nende tootmiseks ei kasutata pungi, vaid ainult suuri lehti. Töötlemise käigus toimub vaheldumisi lehtede kiire ja aeglane kääritamine. Peamine eesmärk on eraldada lehtedest võimalikult rohkem mahla. Selle protsessi tulemusena saavad kõik Oolong teed ainult neile omase ereda aroomi, mille eest neid niivõrd kõrgelt hinnatakse. Oolong teed jaotatakse kahte rühma: tumedad ja heledad.

Punane tee

Punane tee asub kääritamisastme (ehk oksüdeerumisastme) poolest rohelise ja musta tee vahel. Kuivad teelehed on tumepruunid, jook on oranžikaspunane, vürtsika aroomiga. Kääritatud lehtede sisaldus on 50–80%.

Pu-erh teed

Kõige tugevamalt töödeldud (kääritatud) teed. Pu-erh teed on pikka aega populaarsust kogunud kogu maailmas. Tuleb meeles pidada, et on olemas kaks Pu-erh tee liiki: Shen ja Shu. Nende maitse on täiesti erinev.

Shen Pu-erh on loomulikul viisil vanustatud Pu-erh tee. Shen Pu-erh tee on nagu hea vein - see muutub aastatega paremaks. Hea Shen Pu-erh tee pannkoogi hind kasvab aastas 15-20 protsenti.

Aga Shu Pu-erh tee on juba saanud klassikaks. Selle abil langetatakse kaalu ja võideldakse pohmelli vastu. Seda teed juuakse hommikul kohvi ja energiajookide asemel. Arvatakse, et Shu Pu-erh teedel on tugev toniseeriv ja värskendav toime.


Jaga sotsiaalmeedias